AMSTERDAM - Op aandringen van het AD heeft de rechter in Den Haag donderdag besloten dat de website GeenStijl binnen 24 uur doorverwijzingen naar de AD Misdaadmeter van de website moet verwijderen. GeenStijl riskeert anders een boete van 100.000 euro per dag.

GeenStijl ontdekte dat de AD Misdaadmeter per ongeluk te vroeg online stond en gaf daar woensdag al ruchtbaarheid aan. Het AD ondernam onmiddellijk actie tegen de website en kreeg gelijk van de rechter.

''GeenStijl maakt gebruik van ons intellectuele eigendom en moet de informatie van de site verwijderen'', aldus een tevreden AD-woordvoerder donderdag.

Deurwaarder

GeenStijl kreeg geen kans op een weerwoord. Aan het einde van de middag kwam een deurwaarder op bezoek met de bepaling van de rechtbank, zegt directeur Ambroos Wiegers van GeenStijl.

''Er is geen sprake van computercriminaliteit. De misdaadmeter stond gewoon online, waar we achter kwamen na een tip. Het is enorm slordig van het AD, een grove fout'', aldus Wiegers. ''Wij publiceren dat gewoon; het AD zou precies hetzelfde doen. Het uitlekken van de cijfers valt ons niet aan te rekenen.''

Beroep

Wiegers zegt dat GeenStijl vrijdag voor het middaguur de link naar de gewraakte screenshot over kinderpornocijfers zal verwijderen van de website. GeenStijl krijgt de kans op vrijdag 12 juni in beroep te gaan bij de rechter.