NEW YORK - De omzet van Microsoft is in het tweede kwartaal gestegen, maar de winst van het bedrijf nam daarentegen af. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de softwaregigant. Het tweede kwartaal eindigde op 31 december.

De winst daalde tot 2,28 miljard dollar. Dit komt neer op 41 dollarcent per aandeel. Een jaar eerder was dit nog 47 dollarcent. De winst per aandeel pakt lager uit dan de 45 dollarcent die analisten hadden berekend.

De omzet nam daarentegen toe tot van 6,9 miljard tot een recordhoogte van 7,74 miljard dollar. De stijging komt onder andere door de voorspoedige verkopen van het nieuwe besturingssysteem Windows XP en de spelcomputer Xbox.

Van het nieuwe Windows XP zijn, na de lancering in oktober, ruim 17 miljoen exemplaren verkocht. Het bedrijf noemt het daarom 'de meest succesvolle Windows-lancering ooit'.

Juridische kosten

De daling van de winst wordt volgens Microsoft veroorzaakt door de hoge juridische kosten (660 miljoen dollar) die het bedrijf heeft gemaakt. Ook de vertraging in de verkoop van het aandeel in het online reisbedrijf Expedia had een negatief effect op de winst.

Microsoft verwacht een toename van winst en omzet in het derde kwartaal.