HILVERSUM - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is donderdag als een van de eerste Europese omroepen begonnen met het aanbieden van ondertiteling op internet.

Daarmee zijn nu ook Nederlandstalige televisieprogramma's met ondertiteling terug te kijken op de NPO-site Uitzending Gemist. Voorlopig is ondertiteling alleen beschikbaar op Windows-computers, meldde een NPO-woordvoerder donderdag.

Toegankelijker

Met het aanbieden van ondertiteling wordt Uitzending Gemist voor een grotere groep Nederlanders toegankelijk. Doven en slechthorenden maken gebruik van ondertiteling, maar ook veel mensen zonder gehoorbeperking.

De laatste groep doet dit af en toe om programma's of fragmenten beter te kunnen volgen, bijvoorbeeld in een drukke omgeving.

Televisie

Op televisie wordt nu meer dan 80 procent van de Nederlandstalige programma's bij de NPO ondertiteld. Ongeveer de helft van deze programma's wordt ook op Uitzending Gemist aangeboden met ondertiteling.

Programma's die rechtstreeks op televisie worden uitgezonden, hebben nog geen ondertiteling op Uitzending Gemist. Het gaat dan bijvoorbeeld om het NOS Journaal en de talkshow Pauw & Witteman.

Live

De NPO onderzoekt de mogelijkheid om ook live ondertitelde programma's op Uitzending Gemist aan te bieden. Als een programma ondertiteling heeft dan kunnen gebruikers onderin het videoscherm op het TT888-icoontje klikken. De aflevering start dan opnieuw op met ondertiteling.