AMSTERDAM - Google experimenteert met een nieuwe zoekdienst, die internetters helpt om zaken gemakkelijk met elkaar te vergelijken. De zoekresultaten worden gepresenteerd in een overzichtelijke tabel.

Wie bij Google Squared bijvoorbeeld zoekt naar 'American presidents' krijgt een overzicht te zien met afbeeldingen, namen, geboortedata en opvolgingsgegevens van de Amerikaanse presidenten. Gebruikers kunnen ook zelf kolommen toevoegen om extra informatie te vergaren.

De gegevens in de tabellen worden geautomatiseerd betrokken uit allerlei online bronnen, zoals encyclopedie Wikipedia. Feilloos is de informatie nog niet. Zo meldt Squared in een overzicht van Romeinse keizers dat Magnus Maximus werd geboren op 18 augustus 1973, omdat de dienst hem verwart met de Braziliaanse vechtsporter Marcus Aurelio. Squared verkeert dan ook nog in een testfase.

Vernieuwen

Aanbieders van zoekmachines, zoals Google, Yahoo en Microsoft, zijn de laatste tijd druk bezig hun diensten te vernieuwen en verbeteren. Zo presenteerde Microsoft afgelopen week zijn nieuwe zoekmachine Bing, die gebruikers niet alleen links aanbiedt, maar tussen de zoekresultaten al veel antwoorden op vragen van gebruikers geeft. Zo toont de site productvergelijkingen, recensies of reisinformatie.

Wolfram Alpha

Eerder werd de experimentele zoeksite Wolfram Alpha gelanceerd. Die geeft gebruikers antwoord op in natuurlijke taal geformuleerde vragen, door allerlei gegevens uit verschillende online bronnen met elkaar te combineren. Zo kan het gebruikers vertellen wat het hoogste gebouw ter wereld is, of wat voor weer het was in Amsterdam toen Theo van Gogh werd vermoord.

Ook de populaire microblogdienst Twitter mengt zich in de zoekmarkt. Onlangs kondigde het bedrijf aan de berichtjes op Twitter 'real time' beschikbaar te willen maken via een zoekmachine. Daarmee krijgen internetters zeer actuele resultaten, wat nuttig is bij het zoeken naar informatie over nieuwsgebeurtenissen.