AMSTERDAM - Ook de nieuwste versie van Microsofts Office-software biedt virussen volop de gelegenheid om zich te verschuilen. Doordat XML-macro`s zich op elke willekeurige plek van een document kunnen worden opgeslagen, is het lastig deze te screenen op kwaadaardige code.

Dit was al jaren bekend - vandaar de teleurstelling van anti-virusbedrijven dat Microsoft hier in de nieuwste versie van Office niets aan heeft veranderd. Anti-virussoftware moet een Office-document (meestal een word-document) helemaal, bit na bit, nalopen om te kijken of er geen virus in verborgen zit.

Om dit sneller te laten verlopen, hadden de anti-virusontwikkelaars voorgesteld een vooraf gedefinieerde plek te geven aan de macro-codes. Dan weet de anti-virussoftware direct waar het moet zoeken. Microsoft zegt in de nieuwste versie van Office System, de opvolger van Office XP, niet aan dit verzoek te kunnen voldoen. `Dat is nu eenmaal het gevolg van het inzetten van XML` zegt een woordvoerder van de Redmontse softwaregigant.