DEN HAAG - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert de komende drie jaar 10 miljoen euro extra in informaticaonderzoek. Vanaf 2007 gaat het onderzoeksbudget jaarlijks met 5 miljoen euro omhoog.

Voorzitter P. Nijkamp van de NWO heeft dat donderdag bekendgemaakt tijdens het ICT-congres in Den Haag. Volgens Nijkamp is het een misvatting dat volstaan kan worden met het kopen van hoogwaardige kennis in het buitenland.

"Voor een florerende kenniseconomie is de aanwezigheid van toptalent in eigen land een must. Zonder eigen toptalent geen internationaal erkende wetenschap en zonder hoogwaardige wetenschap geen bloeiende kenniseconomie", aldus de NWO-voorzitter.

Van der Hoeven

Minister Van der Hoeven van Onderwijs en Wetenschappen opende het tweedaagse congres, met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland. Volgens de minister begint de 'dotcom-periode' nu pas echt. "Iedereen was het er vorig jaar nog over eens dat de dotcom-hype echt definitief over was. Maar door de nieuwe investeringen begint het nu eigenlijk pas in het dotcom-onderzoek." Ze riep de bedrijven op ervoor te zorgen dat het niet opnieuw een hype zou worden, "maar een blijvende versterking van onze ICT-kennissamenleving".