VLAARDINGEN - De gemeente Vlaardingen zoekt het komende halfjaar uit of het haalbaar is de bevolking voortaan per sms-boodschap te waarschuwen bij een ernstig incident. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de gemeente aangewezen voor deze proef, die de eerste zes maanden vooral een operatie op papier wordt.

Zo moet duidelijk worden wat de kosten zijn, hoe effectief het is en of geen inbreuk wordt gepleegd op de privacy van mensen met een mobiele telefoon. Door de directe manier van aanspreken zouden mensen moeten reageren op de waarschuwing die ze krijgen: naar binnen gaan en naar de radio luisteren.

Wanneer het in praktijk kan worden getest, weten ze in Vlaardingen nog niet. "Hoe probeer je zoiets uit als er geen ramp is. Bewoners van de wijk waar je het gaat proberen zul je wel heel goed moeten inlichten." De gemeentewoordvoerder benadrukt dat het een extra manier is van alarmeren. "Niet iedereen heeft immers een mobiele telefoon."

Technisch is het mogelijk om via zendmasten in bijvoorbeeld alleen Vlaardingen een sms te versturen met de mededeling dat de ontvanger voor zijn eigen veiligheid naar binnen moet gaan. De boodschap bereikt iedereen met een mobieltje in de stad. Dus ook degenen die er op bezoek zijn.

De keuze van het ministerie om de proef in Vlaardingen te doen, is niet vreemd, aldus de gemeentelijke zegsman. Bij twee bijna-rampen, de lekkage van ortho-cresol bij Vopak en een grote brand op het schip Friesland, bleek dat mensen niet goed reageerden op de waarschuwingssirenes. In plaats van naar binnen te gaan, kwamen ze juist naar buiten om te kijken wat er aan de hand was.

Ook bleken de sirenes niet overal hoorbaar en soms herkenden mensen het signaal niet. Mede daarom is besloten de sirenes weer elke maand te testen.

In Vlaardingen leidde de eerste test maandag niet tot een stroom telefoontjes van bezorgde burgers. Wel gaven dertig mensen aan dat ze het geluid in huis niet hoorden. "Dat is op zich niet gek", aldus de gemeente.

"Het is systeem om mensen van straat te krijgen. Het moet er natuurlijk niet toe leiden dat je de sirene binnen niet hoort en dan naar buiten gaat terwijl dat niet moet." Zekerheidshalve posteert de gemeente volgende maand 'luistervinken' bij iedere sirene die moeten moeten rapporteren over het geluidsniveau.

De brandweer in Rotterdam en omgeving is daar juist mee gestopt. "Voorheen zetten we bij iedere toeter een mannetje dat vervolgens snel rapporteerde. Op zo'n dag stuurden we toch een paar honderd mensen op pad. Nu er meer controles plaatsvinden, stoppen we daar mee. We kijken of de reacties die we krijgen van bewoners volstaan", aldus de woordvoerder van de brandweer.