AMSTERDAM – Bill Gates, topman van Microsoft en Chief Software Architect, wil dat het bedrijf zich meer gaat toeleggen op de beveiliging van haar producten. Dat schrijft hij in een interne memo aan de medewerkers van het bedrijf.

Gates doet zijn uitspraken de avond voordat Microsoft zijn de jaarlijkse cijfers bekend zal maken. Het lijkt erop dat de softwaregigant begint te begrijpen dat de veiligheid van de producten de achilleshiel van het bedrijf begint te worden.

In de memo aan zijn 47.000 werknemers kondigt hij een campagne aan tegen hackers en virussen. Volgens Gates is de campagne, gedoopt tot 'Trustworthy Computing', van vitaal belang voor het succes van de internetstrategie van Microsoft. "Als we dit niet doen, zullen of kunnen mensen gewoonweg niet profiteren van al het grootse werk dat wij verrichten", zo schreef hij.

Vooral de producten Internet Explorer en Outlook (Express) staan bekend om de vele lekken. Steeds weer worden er gaten in deze programma’s gevonden waardoor de gegevens van gebruikers op straat liggen.

Imago

Ook het nieuwe besturingssysteem van Mircosoft, Windows XP, is volgens de experts niet blind te vertrouwen als het gaat om veiligheid. De producten van Microsoft krijgen zo een onbetrouwbaar imago bij het grote publiek.

Om de toekomstplannen van Microsoft succesvol te laten zijn, is juist het veiligheidsimago voor het bedrijf erg belangrijk. Speerpunt is de .NET project, hierin zouden Windows en internet in elkaar samensmelten. Gebruikers moeten dan wel veel privégegevens (wachtwoorden, creditcardsnummers) aan de servers van Microsoft geven.

Vertrouwen in een product of bedrijf is hiervoor essentieel en dat lijkt Microsoft nu te beseffen.

/NETWindows Media Player reageert als 'supercookie'Microsoft: Windows XP is lekFBI bemoeit zich met beveiliging Windows XPFBI heeft weer vertrouwen in Windows XP