AMSTERDAM - De Brit die in december met behulp van in zijn schoenen verstopte explosieven een vliegtuig probeerde op te blazen, heeft tijdens zijn verblijf in Amsterdam e-mailberichten vanuit een internetcafé verstuurd en ontvangen.

De politie heeft vorige week medewerkers van het internetcafé EasyInternetCafé (voorheen EasyEverything) ondervraagd. Dat bevestigt een medewerker van het op het Damrak gevestigde bedrijf.

Het onderzoeksteam van het landelijk rechercheteam en de Amsterdamse recherche dat de gangen van de 28-jarige Richard Reid in Nederland nagaat, beschikt over enkele e-mailberichten van de Brit. De IP-adressen in de elektronische berichten leidden naar het Amsterdamse internetcafé.

Leverancier

Reid zou de explosieve stof 'petn' die hij in zijn schoenen had verborgen via internet van een Nederlandse leverancier hebben verkregen, zo heeft hij bij de FBI verklaard. Hij zei dat hij voor de explosieven 1500 pond heeft betaald.

Reid deed zijn aankoop kort voor zijn vlucht met de Amerikaanse maatschappij American Airlines van Parijs naar Miami op 22 december. Reid werd toen tijdens zijn poging een aanslag te plegen overmeesterd en in de Amerikaanse stad Boston aan justitie overgedragen.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil geen commentaar geven.

/TERREURNieuwe aanklachten tegen bomschoenenman'Man met bomschoenen was verkenner van Bin Laden'