AMSTERDAM - De Amerikaanse mededingingsautoriteiten onderzoeken of grote technologiebedrijven, waaronder Google en Yahoo, illegale afspraken hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te kapen.

Dat meldt de Washington Post woensdag op basis van anonieme bronnen 'dicht bij het onderzoek'. Volgens de krant staat ook Apple in de belangstelling van marktwaakhond FTC.

De bedrijven zouden de concurrentie in de technologiesector schade toebrengen door een herenakkoord waarin ze zouden hebben vastgelegd om elkaars getalenteerde medewerkers niet te recruteren.

Groei

Door de enorme groei die Google de laatste jaren heeft doorgemaakt, vindt het bedrijf steeds vaker mededingingsautoriteiten op zijn weg.

Vorige maand startte de FTC al een onderzoek naar de banden tussen het internetbedrijf en Apple. De twee bedrijven delen twee bestuursleden, onder wie Google-topman Eric Schmidt.

Dergelijke dubbelfuncties zijn niet toegestaan tussen bedrijven die elkaars concurrent zijn. Omdat Apple en Google beide actief zijn op de markt voor smartphones en voor besturingssystemen, is dat mogelijk het geval.

Samenwerking

Eerder dwarsboomden Amerikaanse toezichthouders al een samenwerking tussen Google en concurrent Yahoo, die hun krachten wilden bundelen op het gebied van zoektechnologie en de daaraan gekoppelde advertentieverkoop. De twee zouden in de VS samen een marktaandeel van zo'n 90 procent krijgen.