AMSTERDAM - De tarieven van sms'jes kunnen in Nederland oplopen tot 25 cent per bericht en liggen daarmee veel hoger dan de maximumtarieven die binnenkort gelden voor het versturen van sms'jes binnen Europa.

Dat blijkt uit onderzoek van de jongerenkandidaat van het CDA voor het Europees Parlement, Michiel Dijkman. Hij is een actie gestart voor lagere sms-tarieven in Nederland.

Europa heeft bepaald dat een sms'je in het buitenland vanaf juli maximaal nog elf cent mag kosten, stelt Dijkman.

Tarief

Sms'jes die binnen Nederland worden verstuurd, vallen nu echter niet onder die richtlijn. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste providers in Nederland een tarief hanteren van boven de elf cent als het gaat om sms'en buiten de bundel.

"Het is straks goedkoper om van Amsterdam naar Athene te sms'en dan van Amsterdam naar Almere", stelt de 24-jarige CDA'er. "Dat is bizar."

Spaanse telefoon

Hij vindt daarom dat er een eind moet komen aan de 'absurd hoge tarieven' die in Nederland gelden. "Anders kan je straks bij wijze van spreken beter met een Spaanse telefoon gaan sms'en."

Dijkman is een handtekeningenactie gestart voor lagere sms-tarieven. Hij heeft daarvoor de website 11cent.nl geopend. Ook kunnen mensen '11cent' sms'en naar 1008. De handtekeningen worden aangeboden aan de grootste Europese telecombedrijven.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen