AMSTERDAM - Een groot aantal bekende websites is sinds korte tijd niet meer bereikbaar voor internetgebruikers in de volksrepubliek China. Vermoedelijk is het aanstaande jubileum van de studentenopstand van 1989 de aanleiding.

Onder meer Twitter, Hotmail, verschillende blogdiensten en fotosite Flickr zijn sinds dinsdag geblokkeerd. Videosite Youtube was al langer onbereikbaar.

Aanleiding voor de blokkade is vrijwel zeker het 'jubileum' van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989, deze week twintig jaar geleden. Dat protest voor meer democratie werd door de Chinese autoriteiten bloedig neergeslagen. Daarbij vielen honderden doden.

Groei

Internet maakt in China de laatste jaren een explosieve groei door. Niettemin houden de autoriteiten in het Aziatische land een sterke greep op het medium.

Regelmatig worden Westerse websites geblokkeerd, en zoekmachines als Google en Yahoo filteren hun resultaten om in het land zaken te mogen doen.

Filter

Daarnaast kent China een zelflerend internetfilter, dat ook niet-geblokkeerde websites tegenhoudt als er bepaalde termen op voorkomen, zoals teksten over mensenrechten, democratie, Tibet of de verboden sekte Falun Gong.

Zelfcensuur

Amerikaanse wetenschappers constateerden dat die zogenoemde 'Great Firewall of China' weliswaar niet waterdicht is, maar goed werkt omdat het systeem tot zelfcensuur leidt. Burgers weten dat ze bepaalde begrippen op internet moeten vermijden om niet in de problemen te komen.