AMSTERDAM - Vodafone heeft software geïnstalleerd waarmee het de verkeersgegevens van sms-berichten kan scheiden van de inhoud. Ook T-Mobile werkt daar aan.

Dat laten de bedrijven weten in reactie op een bericht dat zaterdag werd gepubliceerd in NRC Handelsblad.

Als klanten van de twee mobiele providers worden verdacht van strafbare feiten, kunnen opsporingsdiensten gegevens over hun bel- en sms-verkeer opvragen. Het gaat daarbij niet om de inhoud van de communicatie, maar alleen om informatie als het tijdstip en de ontvanger van een bericht.

Toestemming

Om ook de inhoud op te eisen, hebben rechercheurs aparte toestemming nodig van de rechter-commissaris of de minister van Justitie.

NRC Handelsblad berichtte zaterdag dat Vodafone en T-Mobile - in tegenstelling tot KPN - niet in staat zijn om de inhoud van de berichten los te koppelen van de gevraagde verkeersgegevens.

Printertap

Volgens Vodafone en T-Mobile is dat - anders dan de krant zaterdag meldde - alleen het geval bij een specifieke tapvorm, de zogenoemde printertap. Daarbij worden de gegevens direct met opsporingsdiensten gedeeld. Als de informatie naderhand wordt opgevraagd, wordt die wel zonder de inhoud verstrekt.

Volgens een woordvoerster van T-Mobile maken printertaps een zeer klein gedeelte uit van het toch al geringe aantal informatieverzoeken van opsporingsdiensten. Ook Vodafone benadrukt dat het gaat om 'een beperkte groep abonnees'.

Oplossing

Vodafone laat weten inmiddels een oplossing voor het probleem te hebben geinstalleerd. Ook T-Mobile zegt daar mee bezig te zijn, maar kan nog niet zeggen wanneer de aanpassing gereed is.