AMSTERDAM - Microsofts spelcomputer Xbox 360 kan binnenkort ook in Nederland films en tv-programma's in hd-kwaliteit afspelen.

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt op de E3, een conferentie voor de gameindustrie. Gebruikers van Xbox Live, een online dienst die aan de spelcomputer is gekoppeld, kunnen vanaf het najaar on-demand naar films en tv-series kijken. Die hoeven niet te worden gedownload, maar beginnen direct af te spelen.

De dienst was in acht landen al langer beschikbaar, maar wordt nu naar nog eens tien landen uitgebreid. Daaronder zijn Nederland en België.

Facebook

Het softwarebedrijf breidt Xbox Live verder uit met toegang tot Facebook en Last.FM. Gebruikers kunnen daarmee straks bijvoorbeeld screenshots van spelsituaties rechtstreeks op hun profiel plaatsen, en via de console luisteren naar online radiostations.

Project Natal

Ook toonde Microsoft zijn 'project Natal', een sensor voor de Xbox, die gamers in staat stelt om te spelen zonder een controller. Het apparaat is uitgerust met onder meer een camera, een dieptesensor en een microfoon, zodat de Xbox met natuurlijke bewegingen of hun stem kan worden bediend. Gamers kunnen bijvoorbeeld een schoppende beweging maken in een bal weg te trappen.