AMSTERDAM - Een Britse wetenschapper voert deze week een experiment uit op Twitter, waarbij wordt getest of het waar is dat een klein percentage van de mensheid beschikt over paranormale gaven. Iedereen met een Twitter-account kan zich aanmelden als proefpersoon.

Psycholoog Richard Wiseman van de universiteit van Hertfordshire zal tijdens het experiment een aantal keren naar een geheime plaats in het Verenigd Koninkrijk reizen. Vervolgens moeten zo veel mogelijk proefpersonen via Twitter raden waar hij zich bevindt.

Na twintig minuten blind raden, krijgen alle deelnemers aan het experiment foto’s te zien van vijf mogelijke locaties.  

Als een bovengemiddeld aantal Twitteraars uiteindelijk de juiste verblijfplaats van Wiseman aanwijst, bewijst dat volgens de wetenschapper dat een bepaald percentage van de mensheid beschikt over paranormale gaven.

Massa-experiment

Wiseman hoopt op minimaal 10.000 deelnemers. “Ik heb in de afgelopen jaren veel massa-experimenten georganiseerd, maar dit is de eerste keer dat er gebruik wordt gemaakt van Twitter”, aldus de onderzoeker in de Britse krant The Daily Telegraph.

“Door de snelle reactiemogelijkheid via Tweets kunnen duizenden mensen tegelijkertijd deelnemen.” Het experiment is op 1 juni begonnen met een oefenronde en duurt nog de hele week. Het is mogelijk om deel te nemen door Richard Wiseman te volgen op Twitter