BRUSSEL - Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) bereidt een nieuwe aanval voor op softwaregigant Microsoft. Dat staat zondag op de website van zakenkrant The Wall Street Journal. Kroes legde het bedrijf de afgelopen jaren al voor 1,7 miljard euro aan boetes op.

Het nieuwe offensief zou geënt zijn op een langlopende klacht; de bundeling van webbrowser Internet Explorer met het besturingsprogramma Windows waarmee Microsoft een dominante marktpositie heeft.

Browsers

Nieuw is echter de manier waarop Kroes Microsoft op dit vlak wil aanpakken. In plaats van Microsoft tot een scheiding van beide programma's te dwingen zou Kroes eisen dat Microsoft meerdere browsers opneemt in Windows.

Kroes heeft het al jaren aan de stok met Microsoft en legde het bedrijf in 2004 en 2006 al boetes op voor in totaal ongeveer 800 miljoen euro. Vorig jaar kwam daar nog eens 899 miljoen euro bij, omdat het bedrijf concurrentie geen toegang gaf tot zijn softwaregeheimen.

Afscheidscadeau

De krant noemt de nieuwe zaak tegen het softwareconcern een ''stekelig afscheidscadeau'' van Kroes, wier ambtstermijn over een paar maanden verstrijkt. Eerder deze maand legde Kroes chipfabrikant Intel een boete op van ruim 1 miljard euro, omdat het bedrijf met het geven van kortingen aan afnemers op een oneerlijke manier zou hebben geconcurreerd.