AMSTERDAM - Google heeft donderdag op een conferentie in San Francisco een online dienst gepresenteerd voor online communicatie en samenwerking.

Google Wave integreert onder meer e-mail, chat, documentbeheer en fotouitwisseling in één dienst, die met niets anders dan een moderne webbrowser toegankelijk is.

Gebruikers kunnen via de site 'live' met elkaar mailen en chatten, samen aan documenten werken, en foto's of andere bestanden uitwisselen.

E-mail

De bedenkers van de dienst, de broers Lars en Jens Rasmussen, ontwikkelden eerder de kaartendienst Google Maps. Ze denken dat Wave is hoe e-mail er uit zou zien als het nu werd uitgevonden. Als gebruikers die met elkaar in gesprek zijn, allebei zijn ingelogd, zien ze elkaars reacties bijvoorbeeld live op het scherm verschijnen.

 

Ook is het mogelijk om conversaties (of 'waves') af te spelen, zodat gebruikers kunnen zien wie wanneer wat heeft bijgedragen.

HTML5

Wave maakt gebruik van HTML5, een relatief nieuwe webtechnologie die niet door alle webbrowsers wordt ondersteund. Firefox, Safari en Googles eigen browser Chrome kunnen er mee overweg.

De dienst is nog niet toegankelijk voor het publiek. Google hoopt Wave later dit jaar te lanceren.