AMSTERDAM - Miljoenhuizen.nl gaat in beroep tegen een vonnis van de rechter in Amsterdam, die het bedrijf verantwoordelijk houdt voor een resultaat van zoekmachine Google.

De zaak was aangespannen door autohandelaar Zwartepoorte. Wie bij Google zocht op 'Zwartepoorte failliet', kreeg een resultaat te zien dat suggereerde dat het bedrijf op de fles was gegaan. Dat kwam doordat bij Google twee teksten die niets met elkaar te maken hadden in de resultaten werden gecombineerd.

Het ging om twee teksten op een webpagina van klup.nl, een dochteronderneming van de huizensite. In één fragment viel de naam van Zwartepoorte, in de andere werd geschreven over het faillissement van een botenhandelaar.

Verantwoordelijk

De rechter erkende weliswaar dat die twee teksten op zichzelf niet onrechtmatig waren, maar hield de site wel verantwoordelijk voor de weergave bij Google, en dwong Miljoenhuizen.nl om de tekst aan te passen.

Google

Directeur Nico Schoonderwoerd van Miljoenhuizen.nl snapt niets van het vonnis: "Hoe kan je nu onrechtmatig handelen als iedereen het erover eens is dat de inhoud van je website rechtmatig is?" vraagt hij zich af. "Ik bepaal toch niet bij de zoekresultaten van Google wat voor samenvattingen er verschijnen onder de link naar mijn site?"

Advocatenkantoor SOLV, dat is gespecialiseerd in zaken rond nieuwe media, staat Schoonderwoerd bij in een hoger beroep. Het gaat om een principiële kwestie, meent hij.