AMSTERDAM - Spammers zijn vooral actief tijdens kantooruren. Op zondag nemen ze graag een dagje vrij.

Dat constateert spambestrijder MessageLabs in een maandrapport (PDF) over ongewenste bulkmail. Volgens de onderzoekers bestond in mei ruim 90 procent van alle e-mail uit spam. Dat is een stijging van ruim 5 procentpunten ten opzichte van de maand april.

Over de omvang van de spamepidemie verschillen onderzoekers overigens van mening. Andere spambestrijders schatten het percentage veel hoger, tot wel 96 procent.

Botnets

Noord- en Zuid-Amerika zijn wereldwijd de belangrijkste geografische herkomst van spam, met een marktaandeel van 34,8 procent. Europa (31,6 procent) en Azië (27,8 procent) nemen de tweede en derde plaats in. Meer dan de helft (57,6 procent) van de spam is afkomstig van zogenoemde botnets, netwerken van pc's die besmet zijn met een computervirus.

Verenigde Staten

De meeste spam wordt verstuurd tijdens kantooruren in de Verenigde Staten. Op zondag vertoont de spamtsunami een dip. Volgens MessageLabs kan dat te maken hebben met het feit dat de meeste spammers vanuit de VS werken. Ook achten de onderzoekers het mogelijk dat spammers die tijdstippen uitkiezen, omdat dan de grootste doelgroep online is.