AMSTERDAM - Zoekmachine Google heeft zich de woede op de hals gehaald van Amerikaanse orthodoxe christenen. Die zijn boos omdat het bedrijf woensdag zijn logo aanpaste om de presentatie van een 47 miljoen jaar oud fossiel luister bij te zetten.

Het fossiel werd dinsdag getoond in New York. Het gaat om de goed geconserveerde resten van een primaat, die door sommige wetenschappers wordt beschouwd als een verwant van de gezamenlijke voorouders van de mens en de huidige mensapen. Het fossiel, met bijnaam 'Ida', werd in de jaren tachtig in Duitsland gevonden, maar maakte lang deel uit van een privécollectie.

Woede

Ter gelegenheid van de presentatie toonde Google op zijn homepage woensdag een variant van zijn bedrijfslogo, waarin Ida was verwerkt. Dat zorgde voor boze reacties van orthodoxe christenen, die de evolutietheorie verwerpen.

Volgens de conservatieve Amerikaanse internetkrant World Net Daily ging Google uit z'n dak over de vermeende vondst van de ontbrekende schakel in de evolutie.

Dag des Oordeels

Op het religieuze discussieforum Rapture Ready gaan veel bezoekers een stuk verder. Een poster zegt van woede bijna zijn laptop te hebben weggegooid, en een andere bezoeker ziet in de logokeuze een van de bewijzen dat de Dag des Oordeels in aantocht is.

Schilderes

Op de homepage van Google is dagelijks een actuele versie van het bedrijfslogo te zien. Dat verwijst dan bijvoorbeeld naar een feestdag, een jubileum of de geboortedag van een beroemdheid. Vrijdag haakte het vignet bijvoorbeeld in op de geboortedag (in 1844) van de Amerikaanse schilderes Mary Cassatt.