AMSTERDAM - De Palm Pre komt op 6 juni op de Amerikaanse markt en gaat in combinatie met een contract 200 dollar kosten. Het toestel is niet de enige nieuwkomer.

Palm maakte de lancering dinsdag bekend. De Pre werd in januari gepresenteerd op een grote elektronicabeurs in Las Vegas en wordt door veel waarnemers beschouwd als een serieuze rivaal voor Apples iPhone.

Dat zou Palm goed kunnen gebruiken. Het bedrijf verwierf faam met zijn pda's en met smartphone Treo, maar miste de laatste jaren de aansluiting met opkomende concurrenten als Apple en RIM (BlackBerry).

Toetsenbord

De Pre is net als de meeste moderne smartphones onder meer uitgerust met een wifiverbinding voor snel internet, e-mail, gps-navigatie en een touchscreen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de iPhone beschikt het toestel bovendien over een uitschuifbaar fysiek toetsenbord.

De Pre is voorlopig alleen verkrijgbaar in combinatie met een contract bij de Amerikaanse telecomprovider Sprint.

iPhone

Met de lanceerdatum op vrijdag 6 juni hopen Palm en Sprint beoogd concurrent Apple wellicht voor de voeten te lopen. Dat presenteert op 8 juni op een conferentie in San Francisco naar algemeen wordt aangenomen een nieuwe versie van de succesvolle iPhone.

De nieuwe iPhone zou onder meer zijn voorzien van een betere camera, meer geheugen en een snellere processor dan de huidige versies. Ook de software wordt opgefrist, met onder meer mogelijkheden voor knippen en plakken en mms-functionaliteit.

Android

Naast de iPhone is in juni ook de lancering gepland van enkele nieuwe toestellen die gebruikmaken van Googles mobiele platform Android, waaronder een toestel van Samsung.

Ook Nokia's langverwachte N97 komt vermoedelijk in juni op de markt.