AMSTERDAM - Antipiraterijstichting Brein moet zich volgende maand bij de rechter verantwoorden, omdat het de activiteiten van usenetplatform FTD in januari tegenover de Volkskrant 'zonder meer strafbaar' noemde.

FTD eist in een bodemprocedure dat Brein die uitlating rectificeert. FTD is een platform dat gebruikers in gelegenheid stelt elkaar te wijzen op bestanden die kunnen worden gedownload uit nieuwsgroepen, het zogenoemde usenet. In de meeste gevallen gaat het dan om films of muziekbestanden.

Downloaden

De Nederlandse wet staat het downloaden van films en muziek voor eigen, niet-commercieel gebruik toe. Alleen de verspreiding ervan is zonder toestemming strafbaar. Maar anders dan bij bestandsuitwisselingsdiensten als Bittorrent of Limewire, bieden usenetgebruikers het materiaal dat ze downloaden niet automatisch tegelijkertijd aan aan andere gebruikers.

Breindirecteur Tim Kuik liet in het artikel weten FTD te willen aanpakken. Inderdaad schreef Brein in februari een brief aan FTD, waarin het bedrijf wordt verweten illegale verspreiding van muziek en films aan te moedigen. Inmiddels heeft de stichting een kort geding tegen FTD aangekondigd.

Onzin

"De claims van Brein berusten op juridisch drijfzand" zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet op een speciale actiesite van FTD. "Men spreekt van 'faciliteren' en het 'structureel gebruik maken van de beschikbaarheid van ongeautoriseerd aanbod', alsof het een uitgemaakte zaak zou zijn dat dat verboden is. Niets is minder waar."

Volgens FTD, dat zelf geen bestanden aanbiedt maar er alleen naar verwijst, is het verwijt van Brein dan ook onzin. "Downloaden is legaal, en elkaar wijzen op te downloaden materiaal is dan per definitie ook legaal."

Verschuilen

Volgens stichting Brein ligt dat anders. FTD helpt willens en wetens de verdere verspreiding van illegaal materiaal, meent Brein. "Uitbaters zoals FTD blijven proberen zich achter hun gebruikers te verschuilen", aldus Kuik. "Ook al heeft de Nederlandse rechter Brein al zeven keer gelijk gegeven dat dat verweer niet opgaat."

Hij ziet de rechtszaak van FTD als een vertragingstactiek. "Dat mag, maar wij willen wel eerst een verbod zodat ze niet maar door blijven gaan met hun illegale en schadelijke activiteiten", zegt Kuik.

Principieel

FTD zegt op zijn beurt met de rechtszaak niet alleen een einde maken aan de beschuldigingen van Brein, maar vraagt de rechter ook om een principiële uitspraak over downloaden.

Het bedrijf wil (PDF) dat de rechter uitspreekt dat "in Nederland downloaden van muziek en films legaal is, mits voor strikt eigen oefening, studie of gebruik", ook als dit materiaal mogelijk ongeautoriseerd is geüpload."

Illegaal

Die uitspraak is van belang, omdat dat uitgangspunt ter discussie staat sinds een omstreden vonnis van de rechtbank in Den Haag. Die bepaalde (PDF) vorig jaar dat "het maken van een privé-kopie van illegaal materiaal een illegale handeling is".

Daarmee week de rechtbank af van eerdere uitspraken over de kwestie. Tegen het oordeel van de Haagse rechter loopt nog een hoger beroep.