AMSTERDAM - Bijna eenderde (31 procent) van de Nederlandse artsen heeft bezwaar gemaakt tegen de uitwisseling van zijn eigen medische gegevens via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Nog eens een kwart overweegt dat alsnog te doen, en 7 procent zou het doen als dat eenvoudiger was. Dat blijkt uit een enquête van het blad Medisch Contact, waaraan actualiteitenrubriek NOVA dinsdag aandacht besteedt.

Daarmee bedraagt het percentage bezwaarmakers onder huisartsen meer dan het tienvoudige van dat onder 'gewone' burgers. Bijna een half miljoen Nederlanders vulden het bezwaarformulier (PDF) in.

Uitwisseling

Het EPD is een elektronisch systeem dat de uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverleners gemakkelijker moet maken. Dat moet bijvoorbeeld voorkomen dat verschillende artsen patiënten medicijnen voorschrijven die niet goed met elkaar samengaan.

Critici maken zich echter zorgen over de beveiliging van de gegevens en de privacy van patiënten.

Restaurant

Veel artsen blijken die zorg te delen. In de enquête geven zij aan vanwege hun kijk achter de schermen geen vertrouwen te hebben in de betrouwbaarheid van het systeem.

"Je zou het kunnen vergelijken met een kok die weet hoe het er in de keuken aan toe gaat, en daardoor niet in zijn eigen restaurant wil eten", aldus hoofdredacteur Ben Crul van Medisch Contact.

De Tweede Kamer stemde in februari in met de invoering van het landelijk EPD. Het wetsvoorstel wordt nu behandeld door de Eerste Kamer.