AMSTERDAM - Een experimentele nieuwe zoekmachine vindt resultaten zodra iemand ze op internet zet. Scoopler leunt daarbij zwaar op Twitter.

'Real-time' zoeken op internet staat de laatste maanden sterk in de belangstelling. Traditionele zoekmachines, zoals Google of Yahoo, tonen alleen resultaten van websites die ze eerder hebben geïndexeerd. Daardoor zijn ze vertraagd: heel actuele webpagina's zijn meestal nog niet vindbaar.

Scoopler hoopt daar verandering in te brengen. De site toont voor zoektermen direct resultaten van onder meer Twitter, Flickr, Delicious en Digg. Die worden bovendien automatisch voortdurend bijgewerkt: wie een zoekterm intikt en de pagina met hits open laat staan, ziet nieuwe resultaten vanzelf verschijnen.

Twitter

De belangstelling voor actuele zoekresultaten is sterk toegenomen door de opkomst van microblogdienst Twitter, die gebruikers elkaar met korte berichtjes ('tweets') voortdurend op de hoogte laat houden van hun doen en laten.

Twitter wordt steeds vaker gebruikt om grote nieuwsontwikkelingen te volgen. Toen in januari een vliegtuig een noodlanding maakte in de rivier de Hudson, ten westen van het New Yorkse stadsdeel Manhattan, zorgden plaatselijke Twitteraars voor een live verslag. Ook verspreidden zij als eersten foto's van het toestel.

De dienst domineert dan ook de zoekresultaten van Scoopler. Vooral bij actuele onderwerpen, zoals de Mexicaanse griep zijn verreweg de meeste hits van die dienst afkomstig.

Google

Twitter kondigde eerder deze maand aan zelf ook een 'real-time' zoekmachine te willen bouwen. Zoekgigant Google zou ondertussen samenwerking met of een overname van Twitter overwegen om op de trend in te spelen.