AMSTERDAM - Als Microsoft door de Europese Commissie wordt gedwongen om concurrerende webbrowsers als Firefox of Chrome mee te leveren met besturingssysteem Windows, dan krijgt Google een ongewenste machtspositie op de markt voor online zoekmachines.

Dat is volgens de New York Times een van de argumenten waarmee Microsoft zich verweert in een Europees onderzoek naar het veronderstelde monopolie van Internet Explorer (IE) op de browsermarkt.

De zaak is aanhangig gemaakt door het Noorse softwarebedrijf Opera, fabrikant van een gelijknamige webbrowser. Volgens Opera heeft Microsoft zijn sterke positie op de Windowsmarkt misbruikt door Internet Explorer met het besturingssysteem mee te leveren. Ook onder meer Mozilla (de organisatie achter Firefox), Google en IBM sloten zich later bij de zaak aan.

Standaarden

Bovendien gaven eerdere versies dan het huidige Internet Explorer 8 websites vaak op een andere manier weer dan standaarden voorschrijven. Vanwege de sterke positie van IE houden websitemakers vaak rekening met die afwijking, waardoor hun sites in concurrerende browsers niet lijken te werken. Volgens Opera deed Microsoft dat bewust.

Ontvlechten

De Europese Commissie eiste naar aanleiding van de klachten van Opera dat Microsoft zijn besturingssysteem Windows en IE ontvlecht. Daarbij opperde Brussel de mogelijkheid om het bedrijf te dwingen voortaan ook bijvoorbeeld Firefox, Opera en Chrome mee te leveren met Windows.

Consumenten zouden bijvoorbeeld dan bij het eerste gebruik van hun pc moeten kiezen welke browser hun voorkeur geniet.

Slecht idee

Volgens Microsoft is dat een slecht idee. Bij de meeste concurrerende browsers is Google namelijk ingesteld als standaardzoekmachine. Als het plan van de Europese Commissie doorgaat, zou Google daardoor een nog sterkere positie krijgen dan toch al het geval is, betoogt het softwarebedrijf.

Google is in Europa verreweg de meest gebruikte zoekmachine. Het marktaandeel ligt volgens schattingen tussen de 80 en 90 procent. De standaardzoekmachine in Internet Explorer is Microsofts Live Search.