AMSTERDAM - Wie geen zin heeft in lange vragenlijsten en toch op internet een stemwijzer wil invullen voor de Europese verkiezingen, kan vanaf vrijdag terecht op de site ikkieswijzer.nl.

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maakten deze zoekmachine. Door een onderwerp in te vullen weet de bezoeker binnen een handomdraai wat de standpunten hierover zijn van de Europarlementariërs.

''De meeste kieswijzers zijn verpakt in een streng keurslijf van lange vragenlijsten. Op onze site kunnen mensen zelf beslissen over welke onderwerpen zij de mening willen weten van politici'', zei projectleider Maarten Marx.

Onderwerpen

De site heeft van alle 785 huidige parlementariërs gedocumenteerd met welke onderwerpen zij zich de afgelopen jaren hebben beziggehouden. Ook hielden de onderzoekers bij hoeveel vragen de politici over deze thema's stelden.

''Zo kwamen we er achter dat SP-er Erik Meijer van alle Nederlandse parlementariërs het meest actief was wat betreft het stellen van vragen. In 2007 waren dat er maar liefst 77, terwijl het gemiddelde aantal vragen per parlementariër op drie à vier ligt'', aldus Marx.