DEN HAAG - 'Pedojaagster' Yvonne van Hertum moet twee maanden de cel in. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag bepaald.

Het hof veroordeelde haar tot vier maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, omdat ze ten onrechte op internet een man beschuldigde van een erotische chat met een minderjarige. Daarbij plaatste zij ook zijn adres en foto.

Gevangenis

Tegen Van Hertum was een voorwaardelijke taakstraf geëist. Het hof vond die sanctie echter niet zwaar genoeg en stuurt haar naar de gevangenis.

Het hof zei dat niet is gebleken dat de man schuldig was. Bovendien was de chat die Van Hertum als voorbeeld gaf, niet erotisch.

Schandpaal

Het hof tilt zwaar aan dit ongegrond op internet aan de schandpaal nagelen. Zo'n beschuldiging kan iemand lang achtervolgen, aldus het hof. Daarbij werd gesteld dat de wens om kinderseks te stoppen geen vrijbrief is om een andere misdaad te plegen.

Eerder moest Van Hertum al een link op haar website stopkindersex.com verwijderen omdat die verwees naar andere antipedosites.

Het recht op de vrijheid van meningsuiting mag niet zwaarder wegen dan het recht op privacy, zo motiveerde de rechter de uitspraak.

Van Hertum laat weten in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.