AMSTERDAM - Zoekmachine Google kon er wel eens een gevaarlijke concurrent bij krijgen. Het snelgroeiende Twitter gaat zijn eigen zoekfunctionaliteit uitbreiden en verbeteren.

Microblogdienst Twitter laat gebruikers elkaar met korte berichtjes ('tweets') voortdurend op de hoogte houden van hun doen en laten. De site heeft het afgelopen jaar een sterke groei doorgemaakt. Volgens recente schattingen steeg het aantal gebruikers in twaalf maanden met ruim 1300 procent.

Nieuws

Die gebruikers zetten Twitter steeds vaker in om grote nieuwsontwikkelingen te bespreken. Toen in januari een vliegtuig een noodlanding maakte in de rivier de Hudson, ten westen van het New Yorkse stadsdeel Manhattan, zorgden plaatselijke Twitteraars voor een live verslag. Ook verspreidden zij als eersten foto's van het toestel.

Aardbeving

Tijdens een forumdiscussie in het Californische Santa Clara noemde Santosh Jayaram van Twitter woensdag nog een voorbeeld. Medewerkers op het kantoor van de dienst in San Francisco zagen dat de term 'aardbeving' plotseling heel veel voorkwam. Een minuut later begon de grond te schudden. De aardbeving was zo'n honderd kilometer ten zuiden van de stad begonnen, en bereikte San Francisco later dan de eerste tweets.

Zoeken

Twitter beschikt al over een zoekfunctie waarmee het mogelijk is om dergelijke berichtjes te vinden en te volgen. Tijdens de bijeenkomt maakte Jayaram echter bekend de functionaliteit te willen uitbreiden, zo meldt Rafe Needleman van technologiesite CNet. Needleman zat de discussie voor.

De dienst indexeert volgens Jayaram straks niet alleen de berichtjes die gebruikers plaatsen, maar volgt ook links naar websites en door Twitteraars gepost fotomateriaal. Zo kan de zoekmachine van Twitter zeer actuele zoekresultaten bieden over onderwerpen die in de actualiteit zijn.

Reputatie

Ook gaat Twitter bij het weergeven van die actuele berichtjes rekening houden met de reputatie van de afzender. Iemand die op Twitter goed bekend staat, krijgt dan een prominentere plek. Jayaram kon nog geen details geven over de precieze werking daarvan.

Google

Met dergelijke verbeterde functionaliteit zou Twitter, met name bij actuele onderwerpen, een geduchte concurrent kunnen worden voor internetgigant Google.

Dat bedrijf werd onlangs genoemd als mogelijke koper van Twitter. Het zou Google daarbij vooral te doen zijn om de actuele zoekresultaten. Andere geruchten willen echter dat de twee juist op zoekgebied gaan samenwerken.

Pikant detail is overigens dat Jayaram zelf in maart de overstap maakte van Google naar Twitter. Bij Google was hij verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zoekresultaten.