AMSTERDAM - Downloadsite Mininova.org begint een experiment met het filteren van illegaal gekopieerde films.

Dat kondigt de dienst woensdag aan in een blogbericht. De Nederlandse site biedt zogenoemde torrentbestanden aan, die kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld films, muziek en software uit te wisselen via internet.

Een groot deel van die bestanden is illegaal. Mininova.org probeert zich echter meer en meer te profileren als een platform dat artiesten en bedrijven zelf kunnen gebruiken om hun producten goedkoop te verspreiden.

Experiment

De site kondigt aan te gaan experimenteren met filtersoftware, die automatisch tracht vast te stellen of een film die via de site wordt aangeboden het auteursrecht schendt. Is dat het geval, dan wordt de torrent verwijderd.

Mininova geldt als een van de bekendste alternatieven voor The Pirate Bay, een vergelijkbare dienst uit Zweden, waarvan de vier oprichters vorige maand een jaar gevangenisstraf kregen vanwege medeplichtigheid aan auteursrechtenschending. De vier moeten daarnaast een schadevergoeding van in totaal 2,7 miljoen euro betalen.

Rechtszaak

Ook tegen Mininova loopt een gerechtelijke procedure. De dienst moet zich later deze maand verdedigen in een civiele zaak die is aangespannen door antipiraterijstichting Brein.

Brein verwijt Mininova dat het een bedrijfsmodel zou hebben opgebouwd rond de uitwisseling van illegaal materiaal. De site verdient geld met advertenties.

Voorkomen

Mininova treedt - anders dan The Pirate Bay - na klachten van rechthebbenden weliswaar op tegen illegale bestanden, maar deed tot dusverre niets om verspreiding daarvan op voorhand te voorkomen, klaagde Brein. Met het filterexperiment lijkt Mininova aan die kritiek enigszins tegemoet te komen.