AMSTERDAM - Technologiebedrijf Apple zou belangstelling hebben om Twitter te kopen. Volgens geruchten zou het bedrijf 700 miljoen dollar voor de snelgroeiende microblogdienst willen betalen.

Dat beweert de technologieroddelsite Valleywag dinsdag. De site beroept zich op een bron 'in een hoge positie bij Apple'. Gesprekken tussen Apple en Twitter zouden in vergevorderd stadium verkeren, en Apple zou van plan zijn de overname op 8 juni bekend te maken op de WWDC, een jaarlijkse conferentie voor softwareontwikkelaars.

Ook Techcrunch meldt het gerucht, maar voegt er aan toe het verhaal zelf met een flinke korrel zout te nemen.

Groei

Twitter is een dienst waar gebruikers elkaar via korte updates op de hoogte kunnen houden van hun doen en laten. De berichtjes kunnen ook worden geplaatst of gelezen met speciale software, per sms of met een mobiele telefoon.

De dienst is het afgelopen jaar gegroeid als kool. Volgens recente cijfers zou het aantal gebruikers van de dienst in twaalf maanden met meer dan 1300 procent zijn toegenomen.

Inkomsten

Durfinvesteerders hebben in de voorbije maanden tientallen miljoenen in het bedrijf gestoken. Vooralsnog krijgen ze van die investering niets terug: Twitter heeft nog geen bron van inkomsten. De site is gratis te gebruiken en vertoont geen advertenties.

Geruchten

Niettemin is Twitter regelmatig onderwerp van overnamegeruchten. Onlangs nog stak het verhaal de kop op dat Google de dienst zou willen overnemen. Het bedrijf is voor Google vooral interessant omdat het beschikt over technologie om 'live' te zoeken. Berichtjes die op de site worden gepost, zijn via de gekoppelde zoekmachine onmiddellijk vindbaar.

Eerder werd zou vriendensite Facebook 500 miljoen dollar voor Twitter hebben geboden. Twitter weigerde dat bod, omdat het grotendeels zou worden betaald in aandelen, waarvan de werkelijke waarde volgens de onderhandelaars veel lager zou zijn.

Onwaarschijnlijk

Apple is dus de nieuwste vermeende belangstellende. Het bedrijf lijkt een onwaarschijnlijke kandidaat voor een overname van Twitter. Apple is op dit moment niet actief als aanbieder van webdiensten, uitgezonderd een synchronisatiedienst die is gekoppeld aan Apples computers en de populaire iPhone.

Valleywag speculeert dat het Apple vooral te doen zou zijn om zijn imago. Met de aankoop zou het bedrijf zichzelf willen profileren als een open en transparant bedrijf. Apple geldt onder kenners juist als gesloten en geheimzinnig.