AMSTERDAM - ICANN, de instantie die de infrastructuur van internet beheert, moet een onafhankelijke internationale organisatie worden. Dat vindt Eurocommissaris Viviane Reding, die belast is met de portfeuille Informatiemaatschappij en Media.

Op dit moment is ICANN formeel onderdeel van het Amerikaanse ministerie van handel. De organisatie is onder meer verantwoordelijk voor het creeëren of opheffen van een zogenoemde topleveldomeinen (TLD's), het laatste gedeelte van een internetadres - zoals .com, .org of .net.

Ook gaat ICANN over de uitgifte van ip-adressen - de numerieke codes waarmee servers in een netwerk (zoals internet) worden aangeduid - en over het Domain Name System (DNS), een soort telefoonboek dat die codes vertaalt naar voor mensen leesbare internetadressen.

Kwalijk

Critici vinden het kwalijk dat de organisatie in Amerikaanse handen is. Zo werd ICANN in het verleden door conservatieve Amerikaanse politici onder druk gezet om af te zien van de invoering van het TLD '.xxx', dat bedoeld was voor erotische websites.

De huidige overeenkomst tussen ICANN en de Amerikaanse regering verloopt per 1 oktober. Volgens Reding is dat een goede gelegenheid om ICANN om te vormen tot een onafhankelijke internationale organisatie.

Niet te verdedigen

"Op de lange duur is het niet ter verdedigen dat een overheidsdienst van slechts één land de controle heeft over internetfunctionaliteit die wordt gebruikt door honderden miljoenen mensen over de hele wereld", meent Reding.

Volgens de Luxemburgse moet ICANN geprivatiseerd worden. Tegen beslissingen van ICANN moeten belanghebbenden bij een klein internationaal tribunaal protest kunnen aantekenen.

De grote lijn van het internetbeleid moet dan worden bepaald door een 'G12 van internet', waarin vertegenwoordigers van regeringen uit de Amerikaanse, Europese, Afrikaanse, Aziatische en Australische regio zitting hebben, stelt Reding voor (PDF).

Censuur

Reding is niet de eerste die iets dergelijks voorstelt. Tegenstanders wezen er na eerdere, vergelijkbare plannen op dat internationaal beheer van ICANN kan leiden tot stroperige besluitvorming. Ook vrezen ze dat autoritaire regimes de gelegenheid zullen aangrijpen om aan te dringen scherper overheidstoezicht of zelfs censuur op het web.

Woensdag houdt de Europese Commissie in Brussel een hoorzitting over het beheer van internet.