STOCKHOLM - De fabrikant van telecomapparatuur Ericsson zal zich mogelijk genoodzaakt zien Zweden te verlaten als de bevolking bij het referendum van 14 september nee zegt tegen invoering van de euro. Die waarschuwing heeft topman Carl-Henric Svanberg woensdag gegeven in de krant Dagens Nyheter.

Svanberg wees erop dat Ericsson bij afwijzing van de euro een groot nadeel zou houden tegenover de concurrenten Siemens (Duitsland), Alcatel (Frankrijk) en Nokia (Finland), die alledrie met de euro kunnen werken. Andere Zweedse bedrijven zitten met hetzelfde probleem en zullen waarschijnlijk ook hun heil zoeken in het buitenland, aldus Svanberg.

Ericsson zou niet alleen productie verplaatsen, maar mogelijk ook het hoofdkantoor. Van de ongeveer 50.000 personeelsleden van het concern werken er nu nog circa 30.000 in Zweden.

Volgens de jongste opiniepeilingen zal ongeveer 50 procent van de bevolking tegen invoering van de euro stemmen en minder dan 40 procent voor. In een woensdag gepubliceerde enquête onder ondernemers stemde 92 procent voor de euro.