AMSTERDAM - Telecomaanbieder Vodafone stapt uit de strijd om de beller die op zoek is naar telefoonnummers.

Het bedrijf doet het nummer 1800 over aan de exploitant van 1850, een van de grotere partijen op die miljoenenmarkt.

Vodafone zegt zich vooral te willen richten op zijn kernactiviteiten. Het verstrekken van nummerinformatie behoort daar niet toe, zo zei een woordvoerder van het Britse concern woensdag.

Vodafone verwacht een deel van de 42 werknemers bij de dienst intern te kunnen herplaatsen.

Markt

De markt voor nummerinformatie werd in 2007 opgeschud toen het ministerie van Economische Zaken de stekker uit het algemene nummer 118 trok.

Daarvoor was het gangbaar dat bellers die een telefoonnummer wilden weten, via 118 werden doorverwezen naar de telecomaanbieders waarbij zij waren aangesloten.

Concurrentie

Het opheffen van dit nummer moest concurrentie op gang brengen. Aanbieders konden via een veiling aan nieuwe nummers komen.

Vodafone heeft met zijn informatiedienst vooral een sterke positie op de zakelijke markt opgebouwd, 1850 doet ook veel zaken met consumenten.

KPN

De grote rivaal is nog altijd 1888 van KPN. Het marktaandeel van 1850 wordt door de overname bijna verdubbeld tot ongeveer 40 procent, stelde een zegsman van de overnemende partij.

Beide partijen maakten geen overnamesom bekend. Voor bellers verandert er weinig. Zij kunnen 1800 blijven gebruiken en dat tarief blijft voorlopig 70 eurocent per gesprek, aldus de woordvoerder. Bij 1850 wordt een tarief van 80 cent gehanteerd.

De man achter 1850, Frans van Belle, is een bekende naam in de telecomsector. De ondernemer is directeur geweest van de Nederlandse tak van het Amerikaanse telecomconcern MCI WorldCom en heeft ook bij PTT Telecom gewerkt.