AMSTERDAM - Het Steunpunt Acquisitiefraude waarschuwt ondernemers om niet in te gaan op een aanbieding van de 'Gele Bedrijvengids', een bedrijf dat zich bedient van een logo dat sterkt lijkt op dat van de Gouden Gids.

De Gele Bedrijvengids, die alleen op internet verschijnt, stuurt ondernemingen per e-mail een formulier (PDF) dat op het eerste gezicht bestemd lijkt om hun inschrijvingsgegevens te controleren. Volgens de kleine lettertjes gaat het echter om een 'verzoek tot inschrijving', waarschuwt het Steunpunt.

Voor vermelding in de gids moet 65 euro per maand worden neergeteld, met een minimale looptijd van twee jaar.

'Kantoor voor Klanten'

Dergelijke fraude komt veel voor. Vorig jaar nog waarschuwde het Steunpunt voor facturen van het 'Kantoor voor Klanten' te Antwerpen. De rekeningen leken sterk op de jaarlijkse facturen van de Kamer van Koophandel, maar ook hier ging het feitelijk om een 'aanbieding' voor onduidelijke diensten.

Webtoeslag

Ook stuurde het schimmige 'Centraal Orgaan Webtoeslagen' in december offertes voor 'advies en juridische ondersteuning'. Die brieven suggereerden echter dat COWETO een officiële instantie was die een verplichte heffing op Nederlandse domeinnamen incasseerde.