AMSTERDAM - Microsoft heeft plannen om een iPhone-rivaal op de markt te brengen. Het softwarebedrijf zou volgens geruchten gesprekken voeren met provider Verizon Wireless om een multimedia-telefoon met aanraakscherm te produceren.

Dat meldt the Wall Street Journal. De nieuwkomer op de overvolle smartphonemarkt moet niet alleen de competitie aangaan met de iPhone van Apple, maar heeft ook te maken met de BlackBerry Storm van Research in Motion (RIM), de Pre van Palm en Google’s Android.

Microsoft is al een grote speler op het gebied van software voor mobiele telefoons, maar wil nu dus ook de apparaatjes zelf gaan verkopen. Ze zouden overigens door weer een derde partij daadwerkelijk gemaakt worden.

AT&T

Verizon steekt niet onder stoelen of banken dat het graag zijn positie op de smartphonemarkt wil uitbreiden. Het concern moet opboksen tegen AT&T, dat in de Verenigde Staten de exclusieve provider van Apple's iPhone is. Dat recht verloopt volgend jaar, maar AT&T probeert er uit alle macht een verlenging uit te slepen.

Volgens bronnen zou Verizon onlangs ook al gesprekken met Apple hebben gevoerd over een samenwerking voor andere apparaten dan de iPhone. Volgens geruchten zou Apple een multimedia-apparaat in ontwikkeling hebben dat groter is dan de iPod Touch, maar kleiner dan een laptop.