AMSTERDAM - Een grote update voor Microsofts kantoorpakket Office 2007 breidt het programma uit met ondersteuning van onder meer OpenDocument Format, een standaardformaat voor kantoorbestanden.

OpenDocument (ODF) is een bestandsformaat dat door een groot aantal concurrerende kantoorpakketten, zoals OpenOffice en Google Docs wordt gebruikt voor de opslag van bijvoorbeeld tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties. Het is een zogenoemde open standaard: in tegenstelling tot de traditionele .doc, .xls en .ppt-bestanden van Microsoft Office is ODF voor alle softwarefabrikanten gratis te gebruiken.

Afhankelijkheid

Aan dergelijk open standaarden wordt met name door bedrijven en overheden steeds meer belang gehecht, omdat ze de afhankelijkheid van specifieke leveranciers verkleinen. Als ze besluiten hun Microsoftproducten in te ruilen voor software van een concurrent, kunnen ze hun documenten dankzij zulke standaarden na de overstap blijven gebruiken.

Microsoft introduceerde in 2007 zelf een concurrerende standaard, Office Open XML (OOXML) geheten. Die wordt in Office 2007 eveneens gebruikt.

PDF en XPS

Naast ondersteuning van ODF biedt de update ook de mogelijkheid om bestanden op te slaan in PDF-formaat. Dat is met veel kantoorsoftware al mogelijk, maar in Microsoft Office was daar tot dusverre een plugin voor nodig. Ook XPS, een door Microsoft ontwikkeld alternatief voor PDF, behoort nu tot de mogelijkheden.

Het zogenoemde Service Pack 2 is sinds dinsdag te downloaden via Microsoft Update of van de website van het bedrijf, zo meldt Gray Knowlton van het bedrijf op zijn blog.