AMSTERDAM - De nieuwe toegangspas voor de rijksoverheid is veilig, maar zal op enig moment worden gekraakt. Dat zei voorzitter van de Stuurgroep Rijkspas Peter Welling dinsdag tijdens de presentatie van de nieuwe pas.

Het eerste exemplaar van de pas werd overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA). De nieuwe pas is om meerdere redenen gewenst. Niet alleen maakten de huidige toegangspassen gebruik van dezelfde chip als de inmiddels gekraakte OV-chipkaart, ook gebruikte elk ministerie een andere pas.

In de toekomst wordt het dus mogelijk dat ambtenaren verschillende departementen kunnen betreden zonder dat zij zich eerst moeten melden bij de beveiliging voor een bezoekerspas.

Voortouw

De rijkspas wordt vanaf deze zomer geleidelijk ingevoerd; de ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Vrom en Justitie nemen hierbij het voortouw. Vanaf oktober kunnen de rijksambtenaren van deze ministeries ongehinderd bij elkaar binnenlopen.

De pas voldoet aan de 'hoogste veiligheidseisen'. Zo is de chip dezelfde als die in paspoorten. In combinatie met een pincode of gebruik van biometrie kan de pas ook worden gebruikt voor het inloggen op het computernetwerk.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Nijmeegse Radbouduniversiteit zijn betrokken geweest bij de veiligheidsaspecten van de pas.

Draaiboeken

De pas is weliswaar veilig, maar die veiligheid is begrensd, waarschuwde Welling. Vroeg of laat wordt de pas gekraakt. Hij raadde de minister daarom aan draaiboeken gereed te hebben zodat de pas snel kan worden vervangen, mocht dat nodig zijn.

Ter Horst beaamde dit en zei dat alertheid geboden is. "De realiteit is dat de pas elk moment gekraakt kan worden. Wat nu veilig is, hoeft dat volgende week niet meer te zijn."