AMSTERDAM - Een internetarchief spant zich in om alle nog bestaande homepages bij GeoCities te bewaren voorhet nageslacht. Eerder deze maand werd bekend dat eigenaar Yahoo de hostingdienst later dit jaar gaat opheffen.

GeoCities bestaat al bijna vijftien jaar en is daarmee een van de oudste en bekendste nog bestaande internetdiensten. De dienst werd bekend door zijn thematische indeling van homepages in 'steden' en 'buurten'. Zo was 'Paris' bijvoorbeeld bestemd voor artistieke websites.

Daarnaast verwierf de dienst enige faam vanwege de vaak bijzonder drukke vormgeving van de homepages, en de vaak opdringerige advertenties. Mede daardoor werd GeoCities een icoon van het internet van de jaren negentig. Later dit jaar verdwijnt de dienst definitief van het web.

Behouden

Om het 'monument' voor toekomstige generaties te behouden, is het Archive Team begonnen om zoveel mogelijk nog bestaande homepages van GeoCities-gebruikers te downloaden. Volgens een van de initiatiefnemers, Jason Scott, zijn inmiddels meer dan 200 duizend pagina's gearchiveerd.