AMSTERDAM - Conficker, een computerworm die zich de afgelopen maanden op mogelijk miljoenen pc's heeft genesteld, is actief geworden.

Volgens beveiligingsonderzoekers is de worm begonnen met de verspreiding van spam en spyware. Conficker verscheen eind 2008 en maakte misbruik van een ernstig lek in besturingssysteem Windows, dat softwaremaker Microsoft inmiddels heeft gedicht.

Omdat niet iedereen de laatste updates van Windows tijdig heeft geïnstalleerd, zijn wereldwijd mogelijk miljoenen pc's besmet geraakt met een variant van de worm.

Conficker heeft de afgelopen maanden weinig gedaan. De worm heeft zichzelf een aantal malen geüpdate, en ontving instructies van zijn makers.

Geleidelijk

Tegen persbureau Reuters laat Vincent Weafer van virusbestrijder Symantec weten dat Conficker nu ook daadwerkelijk actief is. Dat gebeurt volgens hem geleidelijk: niet alle besmette pc's worden tegelijkertijd ingezet

Conficker downloadt en installeert andere kwaadaardige software, de worm Waledac. Die bestaat al enkele jaren en wordt gebruikt voor het versturen van spam en de verspreiding van spyware.