Computer goedkoper en beter

AMSTERDAM - Computers kosten vandaag de dag nog geen tien procent van wat ze halverwege jaren negentig kostten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd dat computerapparatuur vorig jaar 92 procent goedkoper was dan in 1996. Televisies, dvd-spelers- en recorders, telefoons, fototoestellen en videocamera's daalden in deze periode met minstens zeventig procent in prijs.

Het gemiddelde prijskaartje voor geluidsapparatuur daalde met 41 procent.

Geavanceerder

Het CBS wijst erop dat computers en andere consumentenelektronica technisch almaar geavanceerder worden. Een directe prijsvergelijking is daardoor niet te trekken. Bij het vaststellen van de prijsontwikkeling is uitgegaan van gelijkblijvende kwaliteit van de producten.

Prijsdaling

Een kwaliteitsverbetering wordt door het CBS gezien als een prijsdaling. Als voorbeeld wordt een computer met een 'Pentium 4'-processor genoemd die in 2004 voor duizend euro over de toonbank ging.

Tegenwoordig is deze computer allang uit de handel verdwenen en doet een populaire pc met een 'Core2Duo'-processor zeshonderd euro.

De 'nominale' prijsdaling bij het geschetste voorbeeld is 40 procent, maar het nieuwe product kan bijvoorbeeld anderhalf keer beter presteren dan het oude. De 'reële' prijsdaling kan dan oplopen tot 60 procent.

Tip de redactie