DEN HAAG - Mensen die rechtstreeks iets willen vragen aan de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) kunnen donderdag 28 augustus hun slag slaan. Om 20.00 uur begint op internet een eerste van een serie televisie-uitzendingen waarin de ministers antwoord geven op vragen.

In de studio zitten Remkes en De Graaf klaar om in levende lijve te reageren op vragen van kijkers. Die kunnen hun vragen direct intoetsen op hun eigen toetsenbord. Kwetsende of discriminerende teksten worden geweerd. Ook kunnen mensen een videoboodschap insturen met een vraag of opmerking.

Vooralsnog zal er één boodschap te zien zijn. Volgens een woordvoerder van het ministerie beklaagt een man zich daarin over het openlijke drugsdealen bij het Centraal Station in Amsterdam. De televisie-uitzending is te volgen op www.depubliekeverantwoording.nl.

Het is de bedoeling dat de ministers elke twee weken op donderdagavond opdraven. Remkes en De Graaf openen donderdag ook hun eigen internetsites waarop burgers interactief kunnen deelnemen door te stemmen en te discussiëren. Het is niet voor het eerst dat ministers interactief via internet met burgers communiceren.

Onder anderen hun voorgangers Van Boxtel en Gijs de Vries waren eerder te zien. Uitgangspunt is de kloof tussen de overheid en de burgers te dichten.