AMSTERDAM - Internetbeldienst Skype wordt weer zelfstandig. Eigenaar Ebay heeft dinsdag nabeurs bekendgemaakt het onderdeel naar de beurs te willen brengen.

Ebay kocht Skype in 2005 voor 2,6 miljard dollar, maar een groot succes werd die overname niet. De internetbeldienst sluit weinig aan op de kernactiviteiten van Ebay, dat vooral bekendheid geniet dankzij zijn veilingsite en online betaaldienst Paypal. In Nederland is het bedrijf ook eigenaar van handelssite Marktplaats.

In een persverklaring zegt John Donahoe van Ebay dat Skype als zelfstandige beursgenoteerde onderneming beter in staat is "zijn volle potentieel te bereiken". De operatie moet - afhankelijk van de marktomstandigheden - ergens in de eerste helft van 2010 plaatsvinden.

iPhone

Met Skype kunnen gebruikers via internet met elkaar en naar reguliere telefoonnummers bellen. De dienst heeft ruim 400 miljoen geregistreerde gebruikers, en lanceerde eerder deze maand een applicatie voor Apples iPhone.

Eerder deze week gingen al geruchten dat de oprichters van Skype, Niklas Zennström en Janus Friis, de dienst van Ebay zouden willen terugkopen.

StumbleUpon

Dat deden maandag wel de oprichters van StumbleUpon, een andere internetdienst die Ebay in 2007 voor 75 miljoen dollar kocht.

Die verkoop zat er al lange tijd aan te komen. Ebay wist de tipsite, die gebruikers aan de hand van hun interesses suggesties voor websites deed, niet te integreren in zijn eigen diensten, en liet amper een jaar na de aankoop al weten weer van de site af te willen.