AMSTERDAM - De twee oprichters van Skype, Niklas Zennstrom en Janus Friis, willen de VoIP-dienst mogelijk terugkopen van eBay. Zij hebben diverse investeerders benaderd in de hoop genoeg geld bij elkaar te kunnen sprokkelen.

Skype maakt het mogelijk voor mensen om via internet met elkaar te telefoneren. Dit is gratis wanneer gebeld wordt met een andere Skype-gebruiker.

Zennstrom en Friis verkochten de dienst in 2005 aan eBay voor 2,6 miljard dollar. Later is dit door middel van bonussen aangevuld tot 3,0 miljard.

Inzameling

eBay probeert Skype momenteel te verkopen, omdat de dienst onvoldoende zou aansluiten bij haar kernactiviteiten. De omzet die gegenereerd wordt blijft ver achter bij de verwachtingen van de aandeelhouders.

Zennstrom en Friis zouden met de inzameling één miljard dollar willen binnenhalen, zo meldt The New York Times. De vraagprijs voor Skype ligt momenteel op minimaal 1,7 miljard dollar. Een koper is nog niet gevonden.

iPhone

Skype heeft meer dan 405 miljoen geregistreerde gebruikers wereldwijd en is één van de meest populaire applicaties voor de iPhone. Een versie voor de Blackberry wordt in mei verwacht.