AMSTERDAM – De website Vevo.com wordt de videodienst van muziekmaatschappij Universal. Het label werkt daarbij samen met YouTube.

Op de site zullen videoclips en andere content te zien zijn van de artiesten die verbonden zijn aan Universal, zoals U2 en 50 Cent.

Ook krijgen door bezoekers zelf geproduceerde video’s een plek op de videosite.

YouTube levert voor de site de techniek en de hosting. Vevo gaat later dit jaar online met met de volledige catalogus van Universal van bijna 10.000 muziekvideo’s.

De advertentie-inkomsten zullen door Universal en YouTube worden gedeeld. Via een link naar online muziekwinkels van Apple (iTunes) en Amazon.com worden kijkers verleid om de bekeken liedjes aan te schaffen.

Kwaliteit

Met Vevo hoopt Universal artiesten beter te kunnen verkopen, mede dankzij een hogere videokwaliteit dan op YouTube. Extra voordeel voor Universal is dat het muziekzenders als MTV kan omzeilen.

Google hoopt op zijn succesvolle videosite meerdere grote mediapartijen aan zich te binden. Zo zou de internetgigant ook in gesprek zijn met Sony Pictures om volledige films op YouTube te kunnen bekijken.