LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft donderdag tegen een 25-jarige internetontuchtpleger een taakstraf van 240 uur en twaalf maanden voorwaardelijk geëist.

De man uit Den Bosch zou vier meisjes seksuele handelingen hebben laten verrichten voor de webcam. De meisjes kwamen uit heel Nederland en waren allen jonger dan zestien jaar.

De man zou in de zomer van vorig jaar meisjes gevraagd hebben zich voor de webcam te ontkleden en zichzelf te masturberen.

Hij liep tegen de lamp toen hij met een van de meisjes op een camping in Makkum had afgesproken en de politie hem in de kraag vatte.

Persoonlijkheidsstoornis

Volgens een rapport van een psycholoog heeft de man een persoonlijkheidsstoornis en heeft hij autistische trekjes. Zelf verklaarde hij moeite te hebben met het krijgen van contact met leeftijdsgenoten.

''Ik heb meer overwicht op een meisje van dertien dan op leeftijdsgenoten.'' De psycholoog denkt niet dat de verdachte pedofiel is.

Straf

De officier van justitie noemt de man ''een eerlijke jongen''. Hij bekende alles, behalve dat er sprake was van beloftes over onder andere geld.

''Eigenlijk past hier een lange gevangenisstraf, maar na uitgebreid beraad bij het OM acht ik een langere gevangenisstraf dan zijn voorarrest niet nodig'', aldus de officier.

Het OM heeft een jaar langere proeftijd dan gebruikelijk geëist als stok achter de deur. De uitspraak is op 23 april.