OTTAWA - De 'Wikipediajeugd' is niet klaar voor een universitaire studie. Eerstejaarsstudenten zijn onvolwassen, vertrouwen te veel op internetbronnen als de online encyclopedie Wikipedia en ze verwachten succes zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen.

Dat is de uitkomst van een Canadees onderzoek onder 2000 professoren. Ruim 55 procent van de professoren vindt dat nieuwe studenten minder goed zijn voorbereid dan drie jaar geleden. ''Ze zien iets op internet en nemen het over'', aldus professor Brian Brown in de Canadese krant Ottawa Citizen.

Gedegen onderzoek is er volgens hem niet meer bij. Brown is voorzitter van de confederatie van universiteiten in de Canadese provincie Ontario.

Zelfvertrouwen

De huidige jeugdcultuur van zelfvertrouwen, waardoor jongeren denken dat ze alles aankunnen, maakt dat ze het woord falen niet meer kennen. Omdat voor de studie betaald wordt denken ze dat ze goede cijfers hebben 'verdiend'.

De ouders van de eerstejaars hebben veelal een slechte invloed op de zelfstandigheid. Ze staan er ten eerste op dat hun kinderen gaan studeren omdat dat zo hoort. Vervolgens houden ze hun studerende kroost zo in de gaten, dat als er in hun ogen iets misgaat, ze direct het bestuur van de universiteit willen spreken. Voorheen kwam dat zelden voor, aldus Brown.

Beter geïnformeerd

De professoren uit het onderzoek waren overigens wel lovend over het feit dat de 'Wiki-generatie' beter geïnformeerd is dan eerdere generaties en haar mening meer dan ooit baseert op feiten.

De website wikiscanner.virgil.gr. koppelt IP-adressen, het unieke nummer dat iedere computer identificeert, aan websites. Daardoor werd ontdekt dat honderdduizenden instanties en personen hun 'geschiedenis herschreven'.

Zo bleek dat prins Friso en prinses Mabel zelf informatie over Mabel op de Engelstalige Wiki gewijzigd hadden via een internetverbinding van Huis ten Bosch.

Er stond eerst dat de prinses voorafgaand aan haar huwelijk met prins Friso 'incomplete and false information' (onvolledige en onjuiste informatie) had verstrekt over haar verleden. Dat 'and false' werd verwijderd. Later is het echter teruggezet.