DEN HAAG - De NS denkt dat vanaf 2013 83 procent van de intercitystoelen is voorzien van een internetverbinding.

Dat blijkt uit een brief dinsdag van verkeersminister Camiel Eurlings aan de Tweede Kamer.

Eurlings is bereid 15 miljoen euro beschikbaar te stellen om de plannen mogelijk te maken, maar wil wel dat de spoorsector een gezamenlijk plan maakt.

Volgens hem moet voorkomen worden dat er een lappendeken van systemen ontstaat of concurrentie tussen NS en ProRail. ProRail is al betrokken bij een internetproefproject van Arriva en KPN op het traject Leeuwarden-Groningen dat sinds februari loopt.

2010

De NS worstelt al enkele jaren met de installatie van internet in de treinen. Begin dit jaar kondigde de nieuwe president-directeur Bert Meerstadt aan dat er in 2010 internet in de treinen zou komen.

Volgens Eurlings denkt de NS internet sneller en vollediger te kunnen invoeren met de 15 miljoen, die de Tweede Kamer eind 2007 afdwong voor gratis internet.

''Internet is dan in het eerste kwartaal van 2013 beschikbaar voor 83 procent van de intercitystoelen in plaats van 58 procent in 2019.''

Connexxion

Eurlings heeft de NS gevraagd waarom Connexxion zonder overheidssteun al internet op treinen heeft. Volgens de spoorwegen heeft Connexxion maar enkele treinstellen en zijzelf 1600.

De inbouwkosten zijn daardoor bij de NS veel hoger en de daarvoor benodigde tijd veel langer.

Reizigerspunctualiteit

In de brief meldt Eurlings verder dat de spoorwegen dit jaar een proef met een indicator voor reizigerspunctualiteit beginnen. Het spoorbedrijf wil zo niet alleen meten hoeveel treinen op tijd rijden, maar ook hoeveel reizigers er zijn.

Op dit moment telt een trein met vierhonderd reizigers even zwaar mee in de punctualiteitscijfers als een trein met honderd reizigers.

Als de eerste trein te laat is en de minder gevulde op tijd, dan is 50 procent van de treinen op tijd maar slechts 20 procent van de reizigers.