AMSTERDAM – Stichting de Thuiskopie wil een vergoeding voor artiesten afdwingen voor de verkoop van mp3-spelers en harddiskrecorders.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. Artiesten krijgen momenteel wel een vergoeding voor de verkoop van blanco cd’s en dvd’s waarop muziek en film kan worden gekopieerd, maar voor apparaten waarmee kan worden opgenomen en afgeluisterd bestaat nog geen heffing.

In 2007 werd geconstateerd dat de regeling voor blanco cd’s en dvd’s niet goed functioneerde omdat het te lang duurde voordat vergoedingen werden uitgekeerd. Hierop werd de regeling bevroren zodat deze niet meer kan worden uitgebreid naar nieuwe apparaten.

Rechter

De inkomsten van de verkoop van blanco cd’s en dvd’s loopt de laatste tijd terug. Volgens de stichting verdwijnt de muziek tegenwoordig vooral op mp3-spelers en films op harddiskrecorders.

Stichting de Thuiskopie overweegt daarom de Staat voor de rechter te slepen om alsnog een vergoeding voor mp3-spelers en hardeschijfrecorders af te dwingen.

Belasting

De ICT-industrie ziet liever dat het hele systeem wordt hervormd. André Habets van Fiar CE, de vereniging van fabrikanten, importeurs en agenten van audio- en visuele media ziet liever een belastingmaatregel.

“Noorwegen heeft die keuze bijvoorbeeld al gemaakt. Iedereen koopt tegenwoordig wel eens een apparaat waarmee audio of video kan worden opgenomen, zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Je kunt het systeem nu wel uitbreiden maar dan blijf je bezig”, aldus Habets.

Voor Stichting de Thuiskopie is dat geen oplossing: “Als je een vergoeding voor iedere drager vraagt, is het voor iedereen duidelijk waarom hij betaalt”, zegt Hester Wijminga van Stichting de Thuiskopie.