AMSTERDAM - Een groep technologiebedrijven, waaronder Skype, Google, Yahoo en Microsoft, wil dat telecombedrijven hun klanten toestaan om internetbeldiensten te gebruiken via hun mobiele datanetwerk.

Veel telecombedrijven staan hun klanten niet toe om het datanetwerk te gebruiken om via internet te telefoneren. Dat is vaak goedkoper dan een regulier telefoongesprek, zeker bij belletjes naar het buitenland.

Skype, onderdeel van eBay, bracht onlangs een versie van zijn belsoftware uit voor de iPhone van Apple. Dat mobiele toestel beschikt over een snelle internetverbinding, maar Skype maakt daar geen gebruik van. Apple weert programma's waarmee dat kan uit zijn online softwarewinkel App Store. Alleen als de iPhone is aangesloten op een draadloos wifi-netwerk, kan met Skype worden gebeld.

T-Mobile

Het beleid is echter niet overal gelijk: het Duitse T-Mobile verbiedt gebruik van Skype op zijn 3G-netwerk, terwijl de Nederlandse tak van het bedrijf eerder deze maand liet weten dat de software is toegestaan.

Naast Skype hebben onder meer Yahoo, Google en Microsoft zich aangesloten bij een lobbygroep die er bij de Europese Unie op aandringt dat die telecomproviders verbiedt om internetbelprogramma's te blokkeren.

Netwerkneutraliteit

In de Verenigde Staten heeft de lobbygroep Free Press de handelswaakhond FTC inmiddels verzocht om op te treden. Volgens Free Press is het blokkeren van internetbellen op mobiele datanetwerken in strijd met de 'netwerkneutraliteit', regelgeving die telecombedrijven verbiedt om op hun infrastructuur bepaalde diensten voorrang te geven of juist te belemmeren.