AMSTERDAM – Er moet een einde komen aan de verkoop van Kamer van Koophandel-gegevens aan derden, waaronder Google.

Dat stelt SP-Kamerlid Arda Gerkens tegenover Webwereld.

Zaterdag onthulde radioprogramma TROS Radio Online dat persoonlijke gegevens van zzp’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) gemakkelijk met Google Maps te vinden zijn.

Deze adresgegevens en telefoonnummers van bekende Nederlanders en andere zelfstandigen komen uit het handelsregister en zijn door de Kamer van Koophandel verkocht aan Google.

Woonadres

Vaak zijn de adresgegevens van het bedrijf in het geval van zelfstandigen ook de gegevens van het woonadres.

"Het is niet hun primaire taak om deze zaken te verkopen", stelt Gerkens tegen Webwereld. "Het is niet bedoeld om zo te verkopen aan Google. Dit moet niet meer voorkomen, klaar."

Niet illegaal

Volgens de KvK is de verkoop aan derden niet illegaal. Wel heeft het inmiddels laten weten bij de welkomstbrief voor nieuwe inschrijvingen de optie aan te bieden dat niet alle informatie wordt doorgegeven aan derden.

Overigens is dit systeem niet waterdicht, erkent de KvK. De welkomstbrief volgt pas weken na de inschrijving, waardoor gegevens inmiddels kunnen zijn doorverkocht.

De KvK onderzoekt momenteel of bepaalde onderdelen op een andere manier zijn te blokkeren, zodat ze niet voor iedereen oproepbaar zijn.